О НАМАО НАМА
О НАМАО НАМА

О ЈЕДИНСТВЕНОЈ СРБИЈИ

Странка Јединствена Србија основана је 15. фебруара 2004. године на велики православни празник - Сретење. Оснивач странке је Драган Марковић Палма, успешан предузетник из Јагодине. Јединствена Србија се већ у раном деловању профилише као странка која брине о свим грађанима без обзира на на националне, расне, верске и полне разлике. Оно што Јединствену Србију разликује од других странака јесте испуњавање предизборних обећања. Уз мало речи , без острашћене демагогије Јединствена Србија , на челу са њеним председником, Драганом Марковићем Палмом на политичкој сцени Србије истиче се као странка акције и деловања. Деловање наше странке најочигледније је на примеру града Јагодине, некада мале варошице у централној Србији, данас туристичког, спортског и привредног центра, града будућности у коме би и многи Београђени пожели да живе Европски пут – једини пут Србије.

Јединствена Србија дала је кључан допринос формирању проевропске владе, 2008. године Јединственеа Србија одржала је час из одговорности и прагматичности свим политичким факторима у држави. Реченица коју је изговорио председник ЈС, Драган Марковић Палма у току преговора – „Патриотизам се не сипа у трактор“ изградила је сасвим нови правац у политичкој реалности Србије, кога су медији назвали „прагматични партиотизам“. Спремност да се донесе одлука која је практично била „прст у оку“ јавном мњењу Србије, острашћеном услед нелегитимног проглашења независности Косова и Метохије, за грађане ове државе се, већ после само годину дана, показала као историјска. Влада, која не би била формирана без иницијативе Јединствене Србије, заслужна је за стављање Србије на белу шенген листу, примену прелазног трговинског споразума са Европском Унијом и кандидатуру Србије за улазак у ЕУ.

Дебеоградизација и равномерни развој Србије

Јединствена Србија се залаже за равномерни развој свих општина и градова у Србији. Став Јединствене Србије је да провинција, преко јединица локалних самоуправа, мора развијати и унапређивати услове живота, са посебним акцентом на подршку породици, као основној ћелији друштва, развоју школства и подршку младима. Највеће српске миграције или популарно речено „одливи мозгова“ су управо они из унутрашњости ка престоници. Јединствена Србија се одлучно противи свакој неактивној и неодговорној политици чија је последица принуда да грађани одлазе из својих домова. Најбољи пример доброг и домаћинског управљања је Град Јагодина који последњих година једини бележи пораст броја становника и то не само услед позитивног природног прираштаја.

Одговорна социјална политика

За напредне и хумане идеје , социјалну политику која је пре свега у служби најугроженијих, Јединствена Србија изборила се у граду Јагодини. Локална самоуправа Јагодине на челу са Градоначелником, посебну пажњу посвећује бризи о најсиромашнијим слојевима становништва, породицама у којима нико не ради, породицама са троје и више деце, особама са посебним потребама, као и маргинализованим групама грађана. Због вођења такве политике Клуб приврених новинара је 2008. године Јагодини доделио ласкаву титулу «Град будућности» и Златну плакету за социјалну политику у конкуренцији преко 150 градова и општина у Србији. Градска власт у Јагодини бави се решавањем социјалних проблема свих категорија становништва кроз различите активности:

 • Сваког последњег петка у месецу Градоначелник организује пријем грађана у циљу решавања њиховох проблема. Пријем грађана руши све предрасуде о недодирљивости функционера и овај, већ институцинализовани облик комуникације између грађана и градских функционера, представља најефикаснији и најнепосреднији начин решавања проблема.
 • Грађани старији од 65 година имају право на бесплатан превоз на територији града.
 • Комисија за социјална питања издваја додатна средства када су у питању стари, болесни, социјално угрожени. Њима се измирују рачуни за струју, смеће, грејање.
 • Болесници који немају пара да купе лек, медицинска помагала или плате прегледе, добијају то бесплатно. Грађани могу да остваре право на бесплатне лекове са негативне листе, у вредности до 1.500 динара месечно.
 • Службени аутомобили бесплатно превозе болесне грађане у веће здравствене центре у Србији.
 • Породице у којима се догоди смртни случај добијају једнократну помоћ од 15.000 динара за трошкове сахране.
 • Јагодина брине и о ромским породицама. Њих 444 за прославу Ђурђевдана добија по 6000 динара, бесплатан школски прибор за ђаке, 2 кубика огревног дрвета, која се донирају и социјално угроженим неромским породицама.
 • У Јагодини, такође, функционише и Сигурна кућа за жртве породичног насиља.

Брига о младима, деци и подстицајне мере у циљу квалитетнијег живота

Брига о деци и младима, као и борба против беле куге је један од највећих приоритета јагодинске локалне самоуправе. Спроводи се кроз многе активности, од којих су неке јединствене у Србији:

 • Локална самоуправа града Јагодине, са Јединственом Србијом на челу у року од 15 дана обезбеђује посао за једног од два брачна друга који се први пут венчају
 • Незапослене труднице и породиље добијају месечну финансијску помоћ од 10.000 динара
 • Свако новорођено дете добија 200 евра, а свако четврто, пето и наредно дете по 200 евра месечно и то до пунолетства.
 • Сви ђаци имају право на бесплатана превоз до школе на територији града Јагодине. Једино у Јагодини у последње четири године није повећана цена вртића и први пут после 30 година издрађена су три нова вртића.
 • Једино у Јагодини сви вртићи су климатизовани.
 • Адаптиране су све школе у селу и у граду.
 • Сваки ђак који пође у први разред добија по 8.000 динара, као и бесплатну екскурзију.
 • Једино у Јагодини сви ученици који су завршили четврти и осми разред, средњу школу, као и апсолвенти Учитељског факултета иду 10 дана бесплатно на море
 • Обезбеђен је превоз за децу из вртића за зимовање на Копаонику.
 • Обезбеђено је 10.000 новогодишњих пакетића за децу из вртића и основних школа од донатора из Енглеске.
 • Награђени су ученици који су постигли запажене резултате у наставним и ваннаставним активностима.
 • Око 1500 ученика и студената добило је градске стипендије.
 • Ученицима свих школа у зимском периоду обезбеђено је бесплатно коришћење градског клизалишта у преподневним часовима.

И град и село

Јединствена Србија зна да је аграр одувек био окосница српске привреде. Свесни чињенице да је живот на селу све тежи, свесни дугогодишњег неулагања у српску пољупривреду, свесни деценијских неправда нанетих српским сељацима МИ кажемо да је са тим готово. Зато смо

 • Уредили инфраструктуру
 • Асфалтирали сва села у околини Јагодине
 • Обновили старе и сазидали нове домове културе
 • Унели живот у дугогодишњу чамотињу сеоског становништва
 • Интегрисали село и град

 

Локална самоуправа у протеклом периоду је интензивно радила на равномерном развоју свих сеоских месних заједница, на изградњи капиталних инфраструктурних објеката, културних и рекреативно спортских објеката и на спровођењу социјалне политике и здравствене заштите.

Радови на уређењу комуналне инфраструктуре подједнако су извођени како у граду тако и на селу. Улице, путеви и сокаци асфалтирани су у дужини од 135.577 м. и насипани каменим материјалом у дужини од 72.046 м. и то у селима: Дражмировцу, Милошеву, Новом Ланишту, Сиоковцу, Деоници, Малом Поповићу, Доброј Води, Дубокој, Доњем Рачнику, Ловцима, Багрдану, Трнави, Кончареву, Рибнику, Ракитову, Рајкинцу, Рибару, Драгоцвету, Вољавчу, Глоговцу, Ковачевцу, Шантаровцу, Винорачи, Црнчу, Стрижилу, Главинцима, Драгошевцу, Бресју, Медојевцу, Ивковачком Прњавору, Колару, Мајуру, Кочином Селу, Врановцу, Доњем Штипљу, Лукару, Бунару, Врби, Слатини, Међуречу, Старом Селу, Белици, Буковчу и Старом Ланишту.

Завршени су радови на гасификацији сеоских месних заједница Вољавче, Винорача, и Буковче а у току су радови у селима Рибаре, Ракитово и Кончарево, а почетак извођења радова на гасификацији села Мајур предвиђени су за крај године. Посебна пажња дата је водоснабдевању приградских месних заједница. Рибаре, Ракитово, Кончарево, Буковче и Винорача су добили водоводну мрежу и здраву пијаћу воду.

Велика средства уложена су у изградњу, обнову и реконструкцију сеоских школа и дечјих вртића у селима: Рибару, Кончареву, Старом Ланишту, Багрдану, Горњем Рачнику, Доњем Рачнику, Стрижилу, Глоговцу, Рајкинцу, Главинцима, Дубокој, Доброј Води, Бунару, Шантаровцу, Драгоцвету, Шуљковцу, Слатини, Мајуру, Колару, Белицим Медојевцу, Драгошевцу, Малом Поповићу, Дражмировцу, Деоници, Винорачи, Међуречу, Ловцима, Милошеву, Врановцу, Горњем Штипљу, Трнави, Буковчу, Вољавчу, Ракитову, Новом Ланишту и Кочином Селу, те су на тај начин створени подједнаки услови за школовање градске и сеоске деце

Препород и модернизација града Јагодине

Када је већинском вољом грађана , Јединствена Србија убедљво победила на изборима у Јагодини, овај град добија ново рухо, задржавајући културна и традиционлана обележија

Излетиште Ђурћево брдо

Ова својеврсна оаза зеленила од маја до септембра угошћава бројне извођаче и групе, које на летњој сцени, капацитета 1200 места, изводе своје програме. Ова дешавања су бесплатна за све посетиоце

Зоолошки врт “Тигар”, једини у централној Србији, располаже са више од 80 различитих врста животиња.Урађен је по највишим светским стандардима и до сада је угостио преко 200 000 посетилаца из земље и иностранства. Једна од погодности је и туристички возић, који туристе одвози до самог зоо врта.

Аква парк је прва велика водена атракција у Србији, располаже са шест базена за спотрске и рекреативне активности, од тога и једним олимпијским. Водене атракције за децу и систем тобогана, дужине 400 метара, права су туристичка Мека, током летњих месеци. Број посетилаца овог Јагодинског туристичког чуда ове сезоне, мерио се стотинама хиљада.

Музеј воштаних фигура

У Јагодини је историја опипљива кроз ликове српских светаца, царева, писаца, спортиста. Јагодина је шести град у Европи а први у Србији који има Музеј воштаних фигура. Поставка тренутно садржи 29 од планираних 39 фигура истакнутих личности из најраније али и најновије историје Србије.

1 2 3 4 5
НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИНАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ