ИЗДВАЈАМО

АКТУЕЛНОСТИ

АКТУЕЛНОСТИ - 25.07.2022.

ИНТЕРВЈУ ДРАГАНА МАРКОВИЋА ПАЛМЕ У „ВЕЧЕРЊИМ НОВОСТИМА“

РАТ НЕЋЕ СТАТИ АКО УВЕДЕМО САНКЦИЈЕ РУСИЈИ.

Наш одлазак на консултације није био са циљем да се договарамо о функцијама, него да добијемо од председника Александра Вучића информације које нам нису биле доступне на директан начин - који су захтеви Европске уније и Америке Србији, о рату Русије и Украјине и Косову и Метохији. Нама су будућност Србије и то што можемо да урадимо много важнији од тражења функција.

Овако у интервјуу за „Новости“, на питање о томе хоће ли се наставити сарадња СПС-ЈС и Напредњака, одговара председник Јединствене Србије, Драган Марковић Палма и додаје:

- Сматрам да је природно да наставимо сарадњу и то очекујем, али све зависи од највеће странке СНС и председника Вучића, јер он има највећи легитимитет. Изашао је на изборе под именом и презименом и освојио огроман број гласова.

Уколико дође до сарадње у Влади, да ли остајете при томе да не желите министарску функцију?

- Радио сам као да имам пет министарских функција. Први сам отишао у Египат и покренуо ту међудржавну сарадњу, имао састанке са министрима, гувернерима из различитих регија, и сада ћу у октобру у Шарм ел Шеик водити делегацију лекара. До сада смо водили више од 600 лекара у Египат и 1.000 у Паралију, они су спасили многобројне животе, а током епидемије ковид 19 нарочито. Зато желимо да им се на овај начин захвалимо за све што су учинили за грађане Србије у најтежим тренуцима епидемије. И све ће то бити од донација. Сада 27. августа идем са 600 људи у Паралију, у Грчку и тада ће бити отварање улице, која ће се звати Палма. Остварио сам сарадњу са Аустријом, Русијом, много амбасадора сам довео у Јагодину, уз 12 фабрика.

РАДИО САМ БАР КАО ПЕТ МИНИСТАРА!

Лицитира се у јавности да ће Ивица Дачић бити министар одбране, полиције...Коју бисте му Ви позицију дали?

- Виђамо се сваког другог дана и то нам није тема, већ да видимо шта треба и можемо да урадимо за Србију. Битнији су нам заједнички циљеви и нтереси земље, него функције.

Шта мислите о најавама да ће нова Влада бити проевропска, више него проруска?

НОВА ВЛАДА ЋЕ БИТИ СРПСКА, ХОЋЕМО У ЕУ АЛИ СЕ НЕ ОДРИЧЕМО НИ МОСКВЕ.

- Влада ће бити српска. Залажемо се за улазак у ЕУ, али се не одричемо Русије. Александар Вучић само може да састави Владу, која ће бити просрпска и бранити интересе Србије, и никакву дргачију.

НЕСПОСОБНИ У НОТЕСУ

Често сте спомињали да неки министри не раде како треба, шта мислите колико ће се нови састав Владе разликовати од претходног?

-Остајем при том ставу. Четири-пет њих не заслужује да буде на тим функцијама.

Ко су и који су им ресори?

-Написао сам у нотесу и изгубио га.

Сматрате ли да би у неком наредном периоду могло да дође до сарадње Вучића и Драгана Ђиласа у власти?

-Ја о томе не одлучујем, а у политици важи она-никад не реци никад. Ипак, ту су многе лажи које су изговорене и Ђилас треба да се извини. Шта су све лагали за мене, нашли неког мутавог сведока, скрембовали га, а ја сам најбољи логопед, одмах сам видео ко је. И на суду је рекао да не зна о чему се ради. Шест пута је хапшен и осуђиван и као плаши се мене, па му сакрили лице. А онда се у истом џемперу појавио на прослави партије неправде и неслободе. Ето то је Ђиласов сведок.

Како се треба поставити према уценама Олафа Шолца и Европског парламента-признајте Косово и уведите санкције Русији, па онда у Европску унију?

НИКАДА НЕЋЕМО ДА ПРИЗНАМО КОСОВО

-Косово никада нећемо признати. Па како Немачка узима гас од Русије, ако су им увели санкције, а ми треба да од пријатеља стварамо непријатеље? Ако Србија уведе санције хоће ли да стане рат? Неће. Стаће када украјински војници положе оружје и кажу да не желе да буду живо топовско месо, иначе ће трајати годинама. Неће да попусте ни Европа ни САД, а што би Русија када су некада биле њене територије, а Руси су овде живели као што су Срби, у страху од Албанаца на Косову и Метохији.

Има ли неких новина у Јагодини?

-Прави се проширење немачке фабрике „Фишер“, која треба да уз 400 запосли још 400 људи. А фирма „Аунде“ која прави седишта, сада запошљава 200, а план је да буде 1000 радника. Намера нам је да крајем следеће године правимо и вртић за децу запослених и физерај за мајке. Треба да сакупимо средства за то. Иначе једини смо град који насипа камен на путеве до свих њива, па код нас може да се иде до њих „мерцедесом“. У Јагодини ће 11. августа бити Отворени дан и сви ће моћи бесплатно у Аква парк, Музеј воштаних фигура и Зоолошки врт.