ИЗДВАЈАМО

АКТУЕЛНОСТИ

АКТУЕЛНОСТИ - 11.06.2020.

Италијанска компанија “Мобил Тури” у Јагодини, која производи кухиње, почела је изградњу нове хале

ПАЛМА : ЈАГОДИНА ЈЕ ЈЕДИНА ЛОКАЛНА САМОУПРАВА НА БАЛКАНУ КОЈА ЈЕ КРОЗ БЕСПЛАТАН АУТОБУСКИ ПРЕВОЗ ПОВЕЋАЛА ПЛАТЕ СВИМ РАДНИЦИМА ЗАПОСЛЕНИМ У ПРЕДУЗЕЋИМА КОЈА РАДЕ НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДА 

 

Председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма данас је означио почетак радова на изградњи нове производне хале италијанске компаније „Мобил Тури“, односно њиховог јагодинског дела „Ест Цуцине“, чиме ће укупни капацитет са 3000 бити проширен на 10 000 квадрата, број радника са 100 на 150, а дневна производња кухиња са 100 на 150 до 200. „Локална самоуправа у Јагодини је, поред тога што је обезбедила италијанским инвеститорима бесплатну локацију за производне хале и максималну логистику, једина локална самоуправа на Балкану, која је кроз одлуку о бесплатном аутобуском превозу на целој територији Јагодине, од 20. јануара прошле године, повећала плате свим радницима запосленим у предузећима која раде на територији града. Конкретно, у случају компаније „Мобил Тури“, радници примају редовно месечно од 8 до 10 000 динара за превоз, који је бесплатан и на плату од 40 000 динара то значи повећање од 25 посто“, изјавио је председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма који је упитао окупљене раднике да ли редовно примају накнаду за превоз месечно, на шта су они одговорили потврдно и упитао их да ли сви имају решења за стално, на шта су такође одговорили потврдно.“У овој фабрици сада ради 100 радника, а након што се заврши нова хала радиће их 150. Све италијанске компаније које раде у Јагодини, као што су Мобил Тури, Вибак, Андреа конфекциони и Аунде прошириле су своје капацитете и повећале број радника. Мобил Тури цео свој асортиман извози. 70 посто у Италију, а 30 посто у Хрватску, Црну Гору, Словенију и Румунију. Сутра у индустријској зони у Јагодини постављамо камен темељац за аустријску компанију „Шибел“, која производи електромоторе и која ће запослити 100 радника, а следеће недеље стижу машине у халу за немачку компанију „Фишер“, која производи ауспухе за БМЊ и шрафовску робу и која ће запослити 300 радника. Јагодина је тако постала индустријски центар на Балкану“, изјавио је Марковић. Извођач радова на новој производној хали компаније „Мобил тури“ је Високоградња инжењеринг из Јагодине. Извршни директор фирме „Ест Цуцине“ у Јагодини Давид Јакшић рекао је да је та компанија за потребе нове хале уложила 3 000 000 евра за репроматеријал, плус велика средства за најновију технологију у производњи кухиња каква, како је рекао, још није виђена у Србији. Иначе велепродајна цена према правним лицима једне кухиње дужине 2 и по метра са свим уређајима, фрижидером, рерном, судопером, аспиратором и уградном плочом је 600 евра и таквих кухиња дневно из Јагодине сада изађе 100, а када се заврши нова хала, а то ће бити у септембру ове године, дневна производња ће бити од 150 до 200 кухиња.

 

Почетку радова на новој производној хали фабрике Мобил Тури поред председника Марковића присуствовали су и Горан Милосављевић, начелник Поморавског округа, градоначелник Ратко Стевановић, Никола Радосављевић, председник ГО СНС у Јагодини, Марко Маљковић, директор Дома ученика у Јагодини.