ИЗДВАЈАМО

АКТУЕЛНОСТИ

АКТУЕЛНОСТИ - 19.02.2021.

ПАЛМА: ЦРКВА И НАРОД УВЕК МОРАЈУ ДА БУДУ ЈЕДНО

Гостујући у емисији Ново јутро на телевизији Пинк, Драган Марковић Палма је честитао Његовој Светости патријарху Порфирију избор за поглавара Српске православне цркве. Пожелео је да нови патријарх и СПЦ наставе да раде оно што су радили и до сада, да чувају српску веру, да се граде цркве и храмови, да се у црквама венчавају мушкарац и жена, да се деца крштавају, секу славски колачи, да се чува традиција и култура.
На питање о писању појединих медија да се држава мешала у избор поглавара СПЦ Марковић је рекао да је познавао покојног патријарха Иринеја, да познаје многе владике и да му никада нико није рекао да се политика меша у њихов рад, у то коју и какву одлуку ће донети. Вучић и Дачић су помогли својим везама са руском Владом да се помогне и убрза завршетак храма Св. Саве али се нису мешали у избор патријарха. У осталом на примеру Црне Горе и Мила Ђукановића можемо видети да није добро и држава не треба да се меша у рад цркве. "Избор патријарха је Божија воља јер се бира један од три кандидата извлачењем коверте. Нови патријарх има доста посла а црква и народ морају увек да остану једно" рекао је Марковић. 

КРИВОКАПИЋ ДА ВРАТИ АМБАСАДОРА СРБИЈЕ АКО ЖЕЛИ ДА СРБИ ЛЕТУЈУ У ЦРНОЈ ГОРИ 
Марковић је на питање односа Србије и Црне Горе рекао " ја сам Кривокапићу поручио да врати српског амбасадора у Црну Гору или ћу позвати грађане Србије да не летују у Црној Гори. Амбасадор Србије није нанео никакву штету Црној Гори својом изјавом и није било разлога за његово протеривање. А 70% Црне Горе изградила је Србија још од земљотреса, највише туриста у Црној Гори је из Србије. Одлука Црне Горе да потера српског амбасадора није усмерена против Вучића већ против грађана Србије јер амбасадор преставља те грађане". Марковић је рекао да му је жао оних који издају смештај српским туристима и да његов став није против њих већ против политике Црне Горе која ради против интереса Србије а хоће да грађани Србије пуне њихов буџет. Први су признали независност Косова, гласали за улазак Косова у УНЕСКО и ИНТЕРПОЛ, протерали амбасадора Србије. Није тачно да се Србија меша у изборе у Црној Гори, јер да се Вучић мешао Ђукановић би изгубио са нулом. 
Марковић је рекао да Србија води политику мира и сарадње, и да је донација вакцина потез у том правцу. Вакцине нису послате Ђукановићу и Кривокапићу већ народу Црне Горе и онима који тамо лече народ. Послали смо вакцине и Северној Македонији. Идеја мини Шенгена, да се прави мини ЕУ у Европској унији је Вучићева идеја и то је доказ наше политике мира и сарадње. Ми нисмо дозволили да нам вакцинација зависи од политике као што су то урадиле друге земље као што је Аустрија. Нису хтели руску, нису хтели кинеску вакцину и остали су без вакцина. А ми који смо рекли да нећемо признати Косово имамо поред кинеске и руске и европску вакцину. Јер смо кренули са набавком на време. Има изрека код нас "не гоји се прасе пред Божић". 

ЗА ЈЕДИНСТВЕНУ СРБИЈУ ПОРОДИЦА ЈЕ СВЕТИЊА И НЕЋЕ ГЛАСАТИ ЗА ЛЕГАЛИЗАЦИЈУ ИСТОПОЛНИХ ЗАЈЕДНИЦА 

На питање какав је његов став поводом Закона који ће се ускоро наћи у Скупштини а којим ће се легализовати истополне заједнице председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма је рекао да Јединствена Србија има свој став, који никада неће променити и да неће подржати то законско решење. Породица је смисао живота, породица је нешто што је свето и не сме се дозволити да се уруши нешто што је основ живота а то је породица. И онако се у Србији све мање деце рађа и како да се боримо против беле куге ако уништимо породицу. Јединствена Србија има 110000 чланова и они су у ЈС ушли због нашег става да је породица светиња. 

НИКАДА НЕЋЕМО ПРИЗНАТИ НЕЗАВИСНО КОСОВО 

Поводом изјаве Аљбина Куртија да дијалог Београда и Приштине није међу његовим приоритетима Марковић је изјавио да га та изјава не изненађује. "Курти је са још 1300 терориста пуштен из српских затвора и његов став је опште познат. На Србију ће се вршити притисак да призна Косово али тај притисак је постојао и до сада. Трамп је покушао да изврши притисак па је на крају ипак скинута 10. тачка споразума. Еу нам није отворила ни једно поглавље и ја их питам зашто сте тиме казнили Србију која испоштовала све договоре а косовски албанци нису испоштовали ништа. Кажу није по њиховом Уставу. По ком Уставу и зашто сте потписали споразуме ако нису по Уставу? И још су нам увели таксе од 100%! Сада кажу да хоће да се припоје Албанији. Па ни то није по том Уставу на који се позивају. Али познато је да они једно причају пре избора а друго после избора. Од нас се тражи да признамо да оно што је наше да је сада њихово, да више није наше. То никада нећемо урадити. Коментаришући изјаву Џо Бајдена да је емотивно везан за Косово због трагедије са сином, Марковић је рекао да "ми треба да се држимо ЕУ која је до сада водила дијалог, да нема ништа против Америке и Бајдена али да Вучић, Дачић и ја никада нећемо признати Косово". Проблем је што косовски албанци имају атрибуте државности и ми морамо да се боримо дипломатским путем за наше интересе. Ево на пример ми знамо да Меркел никада неће повући признање Косова али је дала зелено светло да данас 60000 људи ради у немачким компанијама у Србији. Ево јуна месеца немачка компанија Фишер отвара фабрику у Јагодини у којој ће радити 300 људи и који ће радити делове за Мерцедес. 

МОРАМО ДА СЕ БОРИМО ДА СПОРТ ИМА ПУБЛИКУ 

Честитајући Црвеној Звезди резултат против Милана Драган Марковић Палма је рекао да морамо да се боримо да фудбал и спорт уопште имају публику. "Да је синоћ на стадиону била публика Звезда би победила са 4:2. У Србији се врши масовна вакцинација и уз ношење маски не би дошло до масовног заражавања. Гледамо на Златибору и Копаонику гужве. Редови за гондолу, чије су кабине затворене и не може ваздух брзо да се проветри. Ја сам за то да локали раде до 23 сата. Да су сви радили до 23 не би се десило да у два локала на 100 квадрата буде 700 људи и не би се у становима организовале журке где на 40 квадрата буде њих 50. Корона неће нестати, ово ће да траје ми морамо живети са короном. Треба се вакцинисати, носити маске али морамо да радимо и морамо наставити да живимо" закључио је Марковић