ИЗДВАЈАМО

АКТУЕЛНОСТИ

АКТУЕЛНОСТИ - 29.06.2021.

ПАЛМА : ПРЕДЛОГОМ ЗАКОНА О УТВРЂИВАЊУ ТРЖИШТА ПОЉОПРИВРЕДНИХ ПРОИЗВОДА ДРЖАВА ЋЕ ПРВИ ПУТ У СРБИЈИ РЕАГОВАТИ У СЛУЧАЈУ ПОРЕМЕЋАЈА НА ТРЖИШТУ.

ДРЖАВА МНОГО ПОМАЖЕ ПОЉОПРИВРЕДИ И МОРАМО САЧУВАТИ ТУ НАЈВЕЋУ СРПСКУ ФАБРИКУ – ПОЉОПРИВРЕДУ КОЈА ЗАПОШЉАВА 1 200 000 ЉУДИ ПЛУС СЕЗОНСКИ РАДНИЦИ

“Јединствена Србије ће подржати Предлог закона о утврђивању тржишта пољопривредних производа, који је поднела Влада Србије, зато што је то први пут од када се ја бавим пољопривредном, а бавим се од рођења, да држава реагује када се деси поремећај на тржишту пољопривредних производа. Позитивно је то што је министар Недимовић рекао да ћемо сачувати произвођаче млека тако што ће школе у Србији да купују српско млеко и српско воће и поврће, што до сада није било”, рекао је председник и шеф посланичке групе Јединствене Србије Драган Марковић Палма у Скупштини Србије током расправе о том предлогу закона. “Споразум о стабилизацији и придруживању, који је Србија 2008. године потписала са Европском унијом је уништио нашег пољопривредног прозивођача, зато што пољопривредни произвођачи у државама чланицама Европске уније имају веће субвенције, јер имају заједнички фонд који пуни 27 држава чланица, а које имају заједнички буџет. У Србији треба пођеднако помоћи и малом и великом произвођачу и ја никада нисам поравио градацију на мале и велике. Онај ко има две краве и он би волео да има 40 крава у штали, али и он са две краве може себи да обезбеди једну просечну плату у Србији на месечном нивоу. У Србији има 600 000 регистрованих пољопривредних газдинстава и када рачунамо по две особе по газдинству, то је 1 200 000 заопослених у пољопривреди плус сезонски радници. И ту армију људи, наших пољопривредника морамо да сачувамо, јер пољопривреда је највећа српска фабрика.”, рекао је Марковић. “Највеће користи од поремећаја на тржишту пољопривредних производа имају накупци и прерађивачи. Пре неких пола године имали смо пад цена живе стоке, а да је цена остала иста у кланицама и касапницама и маркетима. Ту морамо да видимо како држава може да контролоише скокове цена пољопривредних производа. Али грађани треба да знају да цене жита не одређује држава него берзе. Држава је у последње време много помогла пољопривредним произвођачима кроз субвенције, као и субвенције за куповину тактора и пољопривредних машина, а такође држава је заслужна и за то што није било већих елементарних непогода, на начин што је купила много већу количину противградних ракета него што је то био раније случај. Ми морамо да видимо и како да се смањи увоз меса, а да не нарушимо ССП, да ли кроз дискретан налог великим маркетима или нешто слично. У те сврхе потребно је поново оживети штале. Данас у једном селу ви имате ситуацију када свако домаћинство има шталу, али само 10 посто тих штала је пуно, остале су празне. Такође морамо вратити српске брендове познате у целом свету од САД до Кине, као што је шљивовица. Важно је и да локалне самоуправе издвајају више за пољопривреду, не може само држава да издваја.. Мора да се види у локалним буџетима, шта је то што је неопходно, а шта није”, казао је Марковић.