ИЗДВАЈАМО

АКТУЕЛНОСТИ

АКТУЕЛНОСТИ - 23.06.2021.

ПАЛМА : ЗА ЈЕДИНСТВЕНУ СРБИЈУ СУ СТУДЕНТИ И МЛАДИ ЉУДИ ЗАКОН

„Јединствена Србија предлаже да се, пре почетка нове уписне године у средње школе и факултете, свима да информација на основу статистичких података, који су то смерови у средњим школама и на факултетима који ће имати већу могућност за запослење, јер једно је шта ви волите као млад човек, а друго је да ли та струка има будућност. Такође, важна је едукација студената након што дипломирају. Да се уведе нека обавеза у приватним компанијама, како би ти студенти имали праксу. Јер данас када тражите посао питају вас и за стручну спрему, али вас питају и шта знате да радите. И онда након праксе, власник те компаније ће рећи „од ових 10 који су били на пракси 5 остају у компанији да раде за стално“. То је веома важно, јер се у Србији много нових фабрика отворило и отвара се и даље, разних профила. Зато је важно да се пре уписне године каже шта је то што привреда тражи. Данас су услови за школовање у Србији много бољи него пре 10 година и зато што су веће плате родитељима и веће пензије декама и бакама“, изјавио је данас председник и шеф посланичке групе Јединствене Србије Драган Марковић Палма у скупштинској распорави о Закону о високом образовању и студентском организиовању. „Студенти и млади људи за Јединствену Србију су закон. И ми то не говормо само декларативно, већ показујемо делима. Већ 15 година сви ђаци у Јагодини који заврше 4. и 8. разред основне школе иду бесплатно на летовање у Црну Гору, а сви који заврше средњу школу у Грчку у Паралију. Након одлука које су у Црној Гори донели политичари, а не народ, ми смо одлучили да и основци летују бесплатно у Грчкој у присуству једног од родитеља, пошто се ради о малолетницима. Сваке године најмање 700 студената водимо у Беч, о трошку донатора, али само на екскурзију и да виде како њихове колеге живе и раде у Бечу. Беч је највећи српски студентски град ван Србије. Ту може да се види како после 23 часа у главној бечкој улици Картнер страсе нема нигде никога, а погледајте како је на пример у Кнез Михајловој или било где у Србији после 23 сата“, каже Марковић.

ДАТИ АКРЕДИТАЦИЈЕ ОНИМА КОЈИ РАДЕ ГОДИНАМА

„Ја знам 3 до 4 средње школе и један факултет који раде годинама, а немају одговарајућу акредитацију. Ако они годинама раде и изводе неку децу на пут, зашто да им се не да акредитација за рад. Ако сте им дозволили да раде, онда им дајте и акредитацију“, оценио је Марковић.

УНИШТАВАМО ПРИРОДНУ ПАМЕТ, А ДОБИЈАМО ВЕШТАЧКУ

„Данас више деца не раде „пешке“, односно све раде компјутери и имаћемо велики проблем у будућности. Данас имате случај да када питате младог конобара колико је 7 пута 8 он не зна, јер све за њега ради фискална каса и компјутер. И у реду је дигитализација, али уништићемо природну памет, а добићемо вештачку памет. Други велки проблем је тај што на факултетима нема спортских активности. Нестала је спортска активност, нема физичког одгоја, а ми смо земља спортских талената и Србија има одличне услове, има спортске хале, спортске терене, али нема одговарајућег предмета. Физичко мора да постоји. Од 250 000 студената, колико их има у Србији, ми бисмо на тај начин видели који су таленти за који спорт. Ако хоћемо да имамо здраву нацију, морамо да имамо физичко“ сматра Драган Марковић Палма.

СТУДЕНТИ ДА КОЛЕКТИВНО ОДЛУЧУЈУ, А НЕ КАО НЕКАДА КАДА ЈЕ ПОВЕРЕЊЕ ТАДАШЊИХ СТУДЕНАТА ИМАО ДРАГАН ЂИЛАС КОЈИ ЈЕ ЈОШ ТАДА ПОКАЗАО ДА РАДИ САМО ЗА СЕБЕ

„Мора да постоји аутономија студената и њихова организованост кроз студентски парламент. Али ти студенти морају да колективно одлучују, да не буде дато персонално поверење некоме, као што су студенти својевремено дали поверење Драгану Ђиласу и када је он обећавао тадашњим студентима да ће бити много боље само ако он буде њихов представник, а где је данас Ђилас и колико милиона евра има, а где су данас ти тадашњи студенти. Ти студенти су сигурно имали добру намеру, али су дали поверење Ђиласу челоколонашу који је још тада показао да ради само за себе“, рекао је Марковић.