ИЗДВАЈАМО

АКТУЕЛНОСТИ

АКТУЕЛНОСТИ - 16.10.2020.

Председник Јединствене Србије и народни посланик Драган Марковић Палма посетио је данас у згради Патријаршије Његову светост патријарха Иринеја

ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ И ПАЛМА: СРБИЈИ ЈЕ ПОТРЕБНО ЈЕДИНСТВО И СТАБИЛНОСТ.

 

У разговору Његова светост патријарх српски господин Иринеј и председник Марковић су се сложили да је спољнополитичка позиција Србије таква да је више него икада Србији потребно јединство и стабилност. Марковић је истакао да је потребан континуитет државног врха у наредном периоду, како би одржали унутрашњу државну стабилност која је обезбедила снажну економску и привредну активност и добар простор за стране инвеститоре, са чиме се сложио и патријарх Иринеј, који је истакао и важност борбе државе Србије за свету српску земљу на Косову и Метохији.

 

Као добитник највећег признања Српске православне цркве, ордена Светог Саве Првог степена, Драган Марковић Палма је у разговору истакао да се залаже за још већу заступљеност веронауке у школама. У Србији тренутно око 60% ученика изучава веронауку и да тај проценат треба да буде најмање 80% . На тај начин сачуваћемо идентитет, имаће ко да чува веру и традицију. Тако ћемо навикнути децу да иду у цркву, више ће се радити са породицом и са децом.

 

Његова светост патријарх Иринеј је рекао да је веронаука та која треба да подгреје родољубље, да покрене етику, учи понашању. Поред родитеља и дома, и веронаука је позвана да негује опште вредности културе. Његова светост је истакао и да вероучитељи треба да имају стални посао како не би сваке године продужавали уговоре.

 

Двојица саговорника су закључили да се Србија добро бори са епидемиолошком ситуацијом, која је у Србији боља него у остатку Европе. Узимајући у обзир ту чињеницу , као и предстојећу сезону слава, Драган Марковић Палма је упитао патријарха Иринеја како верници треба да прослављају крсне славе имајући у виду мере борбе против коронавируса. Патријарх је рекао да и у прослављању слава треба наћи меру и водити рачуна о здрављу породице и гостију. Да ли ће то бити на начин што ће домаћини звати госте тако што ће их распоредити да их буде у мањем броју а више пута у току дана или распоредити госте у два дана ствар је процене домаћина.

 

Састанку је присуствовао и народни посланик и портпарол Јединствене Србије Живота Старчевић