ИЗДВАЈАМО

АКТУЕЛНОСТИ

АКТУЕЛНОСТИ - 19.11.2021.

Predsednik Jedinstvene Srbije i narodni poslanik Dragan Marković Palma u manastiru Hilandar razgovarao je sa Igumanom ovog manastira Metodijem

 

PALMA : SVI SMO MI SAVINI I DA ČUVAMO PRAVOSLAVNE I PORODIČNE VREDNOSTI

"Mnoge crkve i manastiri su arhitektonski slični, ali manastir Hilandar je jedini koji ima nesto što živi preko 800 godina, a to je loza Svetog Simeona koja i danas pomaže porodicama, koje nisu mogle da imaju decu. Svaka stopa Hilandara je sveta i ovde se oseća pozitivan pritisak u vazduhu i naš zadatak je da apelujemo da svaki Srbin ispuni ono što je još Sveti Sava govorio, a to je da bar jednom za svog života dodje na Hilandar. I zato smo svi mi Savini" izjavio je na Hilandaru predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma. Marković se zahvalio igumanu manastira Hilandar na prijemu i poručio da se moraju čuvati pravoslavne i porodične vrednosti. "Mi se zalažemo za to da porodica bude živa i zdrava, da ljudi žive od svog rada i da čuvamo našu Srpsku pravoslavnu crkvu. I mi smo počastvovani kao poslanici Skupštine Srbije u ovom sazivu što smo izglasali Zakon o Hilandaru čime je ovaj manastir institucionalizovan. Ako su neke nevladine organizacije primale pare iz budžeta Srbije, a radili su na štetu gradjana Srbije, mi smo ponosni što je sada na državnom budžetu naš sveti manastir Hilandar. Pre ste oče igumane imali moralnu podršku, ali sada imate i moralnu i materijalnu" rekao je Marković u razgovoru sa igumanom Metodijem i naglasio da je duhovni zadatak svih nas da se još više borimo za ono što je srpska tradicija. Marković je igumanu Metodiju preneo pozdrave predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Narodne Skupštine Republike Srbije Ivice Dačića.

METODIJE : HVALA SVIM POSLANICIMA U SKUPŠTINI SRBIJE

"Pošto je u ovoj delegaciji 6 poslanika iz Skupštine Srbije, ovo je i prilika da se zahvalim svim poslanicima Narodne Skupštine Republike Srbije što su izglasali Zakon o zaštiti nasledja svetog manastira Hilandara", rekao je Metodije. "Čuvanje porodičnih vrednosti je važno, bez obzira što monasi na drugi način služe rodu i Bogu. Baš kao što i loza Svetog Simeona iz Hilandara pomaže u radjanju dece mi u manastiru Hilandar čuvamo predanje crkveno da su porodične vrednosti najvažnije. I nadamo se da ce Božiji put da pobedi" istakao je iguman manastira Hilandar Metodije. U srpskoj delegaciji u poseti manastiru Hilandar, osim Markovića bili su i poslanici Jedinstvene Srbije Života Starčević , Vojislav Vujić , Djordje Kosanić, Nenad Filipović i Slavenko Unković. U delegaciji su bili i načelnik Pomoravskog okruga Goran Milosavljević, poverenik manastira Hilandar za Srbiju Miloš Stojković, lekari, privrednici i sportisti. Marković i članovi srpske delegacije prisustvovali su i jutarnjoj liturgiji u manastiru Hilandar, a obišli su i sve najznačajnije tačke Hilandara kao što su čudotvorna loza Svetog Simeona, maslina koju je zasadio Sveti Sava, kuću Cara Dušana, krst Aleksandra Obrenovića, riznicu i manastirsku biblioteku, a bili su i u vinariji manastira Hilandar. Članovi delegacije iz Srbije na čelu sa Draganom Markovićem Palmom prespavali su jednu noć u manastirskim odajama.