ИЗДВАЈАМО

АКТУЕЛНОСТИ

АКТУЕЛНОСТИ - 11.11.2021.

Председник парламентарне групе српско – аустријског пријатељства у Скупштини Србије Драган Марковић Палма састао се у Бечу са председницом пријатељства Аустрија – Србија у Савезном парламенту Аустрије Гудрун Куглер

КУГЛЕР : СРБИЈУ СМАТРАМО ШВАЈЦАРСКОМ НА БАЛКАНУ

Драган Марковић Палма је изјавио да је данас дан пун симболике јер је на данашњи дан 11.новембра 1918. године у 11 часова потписан мировни споразум између чланица Антанте и Немачке и Аустрије чиме је окончан Први светски рат.

"Ми данас 11. новембра 2021. године разговарамо да појачамо сарадњу два парламента, да кроз сарадњу информишемо Парламент Аустрије о неправди која је већ годинама над Србијом, имајући у виду да је Аустрија држава која има велики утицај у ЕУ.

Најсрећнији бих био када бисмо данас могли у Бечу да потпишемо споразум о нестанку ковида 19.

Желим да се захвалим Аустрији на подршци коју све време даје Србији на путу ка ЕУ, на економској сарадњи између наше две државе, да је преко 400 инвеститора из Аустрије отворило своје производних погона и предузећа у Србији у којима ради више од 20000 грађана Србије, највише српских студената који студирају ван Србије су управо у Бечу, што значи да је Беч град безбедности, сигурности, будућности. Посебно бих замолио госпођу Куглер, која је из највеће партије у Парламенту Аустрије, из Аустријске Народне партије, да нам помогне да убрзано отварање нових поглавља у процесу приступања ЕУ. Србија је испоштовала све своје обавезе када је у питању оно што је ЕУ тражила од нас како би постали члан те велике породице. Србија се разликује од Србије пре 10-12 година, данас захваљујући председнику Вучићу Србија има муњевити економски развој, постоји стабилност курса евра, економска сигурност, у самом врху смо у свим европским институцијама које прате рад Србије. Први смо имали 4 вакцине у понуди и изградили смо доста болница и клиничких центара. Србија од ЕУ не тражи социјалну помоћ већ само да се поштује Устав наше земље, да се поштује земља у којој се поштују људска права у којој националне мањине имају велико поштовање и права. И да ЕУ не верује много лажима које јој пласира део опозиције из Србије о наводно угроженим правима опозициона о наводној блокади медија. Све су то лажи" рекао је Марковић

Он је информисао представницу аустријског парламента о актуелној ситуацији у Србији и региону, указујући на косовско питање, и нагласио да Албанци не поштују Бриселски споразум и стално изазивају нове тензије.

Недавно су мимо било каквог споразума изашли са дугим цевима на север Косова желећи да на тај начин заплаше преостале Србе на Косову и изазову немире и тензије.

Србија није реаговала на те провокације.

Марковић је домаћину, госпођи Куглер пренео поздраве председника Србије Александра Вучића И председника Скупштине Србије Ивице Дачића. Палма је позвао госпођу Куглер да у јануару или фебруару дође са тридесетичланом делегацијом посланика И привредника у Србију.

Народна посланица и председница парламентарне групе аустријско - српског пријатељства у Парламенту Аустрије, госпођа Гудрун Куглер изјавила је да је за Аустрију Србија Швајцарска на Балкану. Када добијете такву похвалу од представника једне од најразвијенијих европских држава као што је Аустрија, која је и чланица ЕУ, онда то има посебан значај, и грађани Србије могу да виде да је Србија задњих година заиста на добром путу.

Госпођа Куглер је изјавила да жели брзи улазак Србије у ЕУ којој по свему припада и да ће Аустрија то подржати и да види један снажан привредни развој у Србији, да јој је драго да чује да се у Србији поштују људска И мањинска права.

Куглер је прихватила позив да посети Србију са једном парламентарно привредном делегацијом.

Састанку који је трајао сат и по присуствовали су и народни посланик Живота Старчевић, начелник Поморавског округа Горан Милосављевић и амбасадор Републике Србије у Аустрији Небојша Родић