ИЗДВАЈАМО

АКТУЕЛНОСТИ

АКТУЕЛНОСТИ - 30.09.2020.

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић и председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић Палма отворили су данас новоизграђену основну школу у јагодинском селу Винорача

ДАЧИЋ : ПОВЕЋАЊЕ НАТАЛИТЕТА МОЖДА И НАЈВАЖНИЈЕ ЗА СРБИЈУ

 

“Посебно ми је драго што нас је окупио овај леп и плементи повод, као што је отварање нове школе. Увек се одазивам позиву Јагодине, јер знам када ме позовете да је то због отварања неких нових објеката. Реткост је у Србији да има толико новотворених објеката као што је случај у Јагодини у последњих десетак година. Отварање нове школе у Јагодини значи да има више деце и то је нешто што што је у овом тренутку можда и најважније за Србију, јер Србију не могу да униште разни други непријатељи, већ само ми сами себе можемо да уништимо својим нестајањем. Зато је важно да има што више деце и да отварамо нове објекте” изјавио је министар спољних послова Србије и председник СПС - а Ивица Дачић на отварању новоизграђене основне школе у јагодинском селу Винорача. “Ми смо суочени последњих деценија са падом броја становника, што због пада наталитет, што због одлива мозгова и зато овај данашњи догађај може бити само подстрек и да укаже пут којим треба да корачамо, а то је пут оснаживања деце и пут сталног улагања у њихово образовање. Нико неће остати на селу уколико нема услова за живот и зато је веома важно ово што ради Драган Марковић Палма”, рекао је Дачић. “Ми смо поносни на оно што смо добро урадили за Србију у последњих 8 година. Ојачали смо нашу спољнополитичку позицију, ојачали смо нашу позицију у региону, Србија је данас фактор мира и стабилности и може да се окрене свом економском развоју. У том смислу ми смо спремни за наставак сарадње, која је у интересу Србије у наредном временском периоду суочени са свим изазовима који нас очекују у државном, економском и сваком другом смислу. И зато је важна политичка стабилност у Србији, а ми смо државотворни и ми смо увек део оних политичких снага којима је пре свега интерес Србија”, поручио је Дачић.

 

ПАЛМА : ШИРИМО ШКОЛЕ И ПРОИЗВОДНЕ ХАЛЕ

 

“Пре 3 месеца сам мотором обишао село Винорачу и видео да основна школа није онаква какав треба да буде и како ми, који водимо овај град 17 година, волимо да изгледа. И почели смо радове. Данас могу слободно да вам кажем да је ово једна од најлепших школа изграђених у Србији у новије време. Познато је да се на територији града Јагодине више деце рађа и зато ширимо школе и ми не само да ширимо школе, већ ширимо и производне капацитете. Италијанска фабрика Групе Тури на Винорачком путу, која производи кухиње, проширила је свој производни погон за 6000 квадрата и биће новозапослених у том новом објекту у наредних месец дана. Преко пута те фабрике купили смо 15 хектара земље где ће бит нова инудстријска зона и већ данас имамо једног заинтересованог кинеског инвеститора који би требало ту да гради фабрику и запосли око 100 радника. Важно је да се деца рађају и важно је да њхови родитељи буду запослени да могу да издржавају децу. Да им се обезбеде радна места и да имају добре плате”, изјавио је на отварању нове основне школе у Винорачи крај Јагодине, председник Јединствене Србије, народни посланик и председник Скупштине града Јагодине, Драган Марковић Палма. “Свима је познато шта све имају јагодинска села. Данас свако село на територији Јагодине, а има их 52, има гас. И ова нова школа је данас прикључена на грејање на гас. Ако се у једном граду истовремено граде школа, вртић, културни центар, затим нова туристичка дестинација у Кочином селу, објекат са три затворена базена у граду, тениски терени и фабрике, онда тај град има добру будућност. Ја желим да пошаљем поруку свим грађанима Јагодине коалиција СПС – а, Српске напредне странке и Јединствене Србије у Јагодини све одлуке које доноси, доноси  од значаја за овај град и од виталног интереса за грађане. У граду Јагодини се не отимају за политичке функције јер нема плата за чланове Градског већа, које су у другим градовима и општинама бруто 130 000 динара, а има од 11 до 25 чланова како где. Почетком новембра немачки гигант ауто делова Фишер отвориће фабрику у индустријској зони у Јагодини где ће запослити 350 радника, а долази и аустријски произвођач електромора Шибел”, рекао је Марковић.

 

ПАЛМА : НЕЋУ БИТИ МИНИСТАР

 

“Ми ценимо оно што раде и председник Србије Александар Вучић и министар спољних послова Ивица Дачић. Вас сигурно интересује да ли ћу ја нешто да будем, пошто сам и посланик. Нећу бити министар. Министарску функцију су ми нудили и Борис Тадић и Александар Вучић. Ја сам рекао “нећу да будем министар, хочу да покажем оним минстрима који слабо раде, да може да се ради добро за Србију и када ниси министар и не треба ми функција да радим за Србију. И мој циљ и циљ Ивице Дачића нису функције већ да Србија иде напред”, рекао је Марковић.

 

Директор основне школе “Бошко Ђуричић”, Зоран Марковић, којој припада и нова школа у Винорачи, рекао је да је та школа у последњих 5 година бројнија за 7 одељења ђака. Нови основна школа у Винорачи крај Јагодине има летњу учионицу, зелене површине, играоницу за децу и спортско игралиште и све је коштало 26 000 000 динара, а цео износ финансирала је јагодинска локална самоуправа.