ИЗДВАЈАМО

АКТУЕЛНОСТИ

АКТУЕЛНОСТИ - 24.04.2023.

СТАРЧЕВИЋ : СРБИЈА РАДИ НА ЈАЧАЊУ СВОЈЕ ЕНЕРГЕТСКЕ НЕЗАВИСНОСТИ

ДАВИДОВАЦ : СРБИЈА ЈЕ ПОЗНАТА ПО ИНОВАЦИЈАМА И ИНОВАТОРИМА

Delegacija Narodne Skupštine Republike Srbije učestvuje u Stokholmu na konferenciji "Izazovi i prilike u snabdevanju energijom EU u budućnosti". На конференцији учествују представници држава чланица ЕУ и делегације држава кандидата за чланове ЕУ.

На првој сесији са темом Сигурност снабдевања и изазови на енергетским тржиштима у сенци нестабилног светског поретка говорио је народни посланик Живота Старчевић. Укратко је преставио енергетску ситуацију у Србији и изазове пред којима се налази српска енергетика.

У излагању Старчевић се осврнуо на чињенице да је електроенергетски систем у Србији стабилан, да је Србија зависна од увоза када је у питању земни гас и да су по питању земног гаса најважнији изазови за будућност, диверзификација снабдевања, реконструкција постојећих и изградња нових капацитета за складиштење. У том смислу веома је важна изградња гасног интерконектора Србија - Бугарска који ће почети са радом 2024.године.

По питању нафте и нафтних деривата Србија обезбеђује данас потребне резерве за 38 дана. У наредном периоду учинићемо све да обезбедимо резерве нафте за дужу временски период.

Учешће обновљивих извора енергије у укупној енергетској производњи је 27% што је и био циљ Енергетске стратегије за 2020. годину.

"Србија ради и радиће на својој што већој енергетској независности јачањем својих енергетских капацитета, дивезификацијом праваца снабдевања, јачањем учешћа обновљивих извора енергије и увођењем најновијих технологија у енергетски сектор сектор" изјавио је посланик Јединствене Србије Живота Старчевић.

У трећој сесији Истраживања, развој и иновације као решење за енергетске изазове у ЕУ учешће је узела и народни посланик Тијана Давидовац, која је подсетила присутне да је Србија у поступку оснивања Института за енергетику и одрживи развој који ће мултидисциплинарно изучавати енергетске феномене из техничке, економске и социолошке перспективе.

Давидовац је истакла да Србија има Фонд за иновациону делатност који од 2021. године подржава 7 пројеката из области енергетике и енергетске ефикасности.

Представила је научни рад института Михајло Пупин, Универзитета у Београду, који интензивно ради на пројекту АРТЕМИС чији је циљ смањење укупне потрошње и трошкова снабдевања и већу употребу обновљивих извора енергије и вештачке интелигенције.

“ Србија је мала земља али добро позната по иноваторима и иновацијама" закључила је посланица Српске напредне странке Тијана Давидовац.