ИЗДВАЈАМО

АКТУЕЛНОСТИ

АКТУЕЛНОСТИ - 25.05.2020.

"Свих хиљаду запослених из Опште болнице и Дома здравља у Јагодини, пет дана ће ићи бесплатно на море у Паралију о трошку донатора.Ове године 600, а наредне 400.", изјавио је председник Скупштине Града Јагодине и Јединствене Србије, Драган Марковић Палма.

Кризни штаб града Јагодине једногласно је на данашњој седници усвојио Извештај о мерама предузетим на сузбијању вируса КОВИД – 19. Председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић Палма захвалио се свима који су допринели сузбијању корона  вируса, грађанима, полицији, војсци, запосленима у Јавном комуналном предузећу „Стандард“, волонтерима, запосленима у локалној самоуправи где је једна трећина цело време радила, а посебно лекарима, медицинским сестрама и техничарима и комплетном особљу Опште болнице и Дома здравља у Јагодини. „Овог лета, од 28 августа, 600 лекара, медицинских сестара и техничара и осталог особља Опште болнице и Дома здравља у Јагодини ићи ће 5 дана бесплатно на море у Паралију у Грчку, у организацији града Јагодине, а о трошку донатора. Пошто има укупно хиљаду запослених у ове две установе, а ова летња сезона нешто касније почиње, осталих 400 ће ићи такође 5 дана бесплатно у Паралију следеће године. И на тај начин ће се град Јагодина захвалити свим запосленима у Општој болници и Дому здравља у Јагодини, који су се показали као једни од најбољих у Србији. Општа болница и Дом здравља у Јагодини прихватили су пацијенте са неколико оделења из Ћуприје и Параћина која су тамо била затворена због короне. То укључује и труднице које су долазиле у Јагодину да се порађају“, изјавио је на данашњој седници Градског кризног штаба у Јагодини, председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић Палма. „Морам да истакнем и да мере које је спровела Влада Србије о додели по 30 хиљада динара за три месеца по запосленом раднику у малим и средњим приватним предузећима је веома важна, јер да није тога било најмање 30 посто радника би у том сектору остало без посла“, оценио је Марковић. „Надам се да смо испратили корону из Јагодине. Борили смо се лавовски сви заједно. Сваком човеку који је тражио помоћ помогли смо. Желим да истакнем и да је зелена пијаца у Јагодини цело време радила, јер је Републички кризни штаб оставио локалним самоуправама да одлуче о томе. Тиме смо помогли нашим пољопривредним произвођачима, чији су производи стигли из пластеника, а немају хладњаче и купцима и то не само из Јагодине већ из целе централне Србије, који су свакодневно долазали на зелену пијацу у Јагодини. Велико хвала грађанима Јагодине који су поштовали све мере Кризног штаба Републике Србије и нису излазили на улице током ванредног стања, осим оних који су били на радним задацима.

 

АНТРФИЛЕ

 

„Оно што мени лично смета је што се и даље ствара психолошки проблем грађанима путем неких медија, где и даље када гледаш, само очекујеш други, па и трећи талас короне. И то ме страшно нервира и смета ми. Моја препорука грађанима је гледајте спортске и забавне програме, а чим видите три лекара у студију промените канал“, рекао је Марковић.

 

Директор Дома здравља у Јагодини др Дарко Милетић је реклао да је укупно од почетка епидемије на територији града Јагодине било заражено корона вирусом 122 грађана, од тога 4 лекара и 5 медицинских сестара и техничара. Милетић се захвалио локалној самоуправи, која је, како је рекао, нон стоп била уз своје здравствене раднике. Помоћница градоначелника Јагодине Марија Јовановић је рекла да је од првог дана увођења ванредног стања, Кризни штаб града Јагодине увео кол центар са пет телефонских линија који је радио нон стоп. Јовановић је рекла да се од првог дана на позив града Јагодине јавило преко 70 волонтера који су нон стоп били на услузи грађанима. „Укупно је током ванредног стања подељено више од 7 000 прехрамбених, хигијенских и ускршњих пакета у 4200 породица у свим селима и граду Јагодини. Поред тога град Јагодина је приликом сваке куповине од стране пензионера обезедио таксисте да их бесплатно превозе до кућа и станова“ рекла је Јовановић. На данашњој седници Кризног штаба града Јагодине говорио је и помоћник директора Опште болнице у Јагодини, др Владимир Недељковић који је и сам прележао кориону. „Након једног састанка у Ћуприји осетио сам све симптоме короне. Након тога тест је показао да смо позитивна ја и моја млађа ћерка, а супруга и старија ћерка су биле негативне. Провео сам 15 дана на болничком лечењу у Клиничко болничком центру „Звездара“ у Београду, а након тога 10 дана у „Меркуру“ у Врњачкој Бањи и онда у кућној изолацији. Све честитке за моје колеге у Србији“, рекао је др Недељковић. Градоначелник Јагодине Ратко Стевановић захвалио се свим грађанима Јагодине на показаној дисциплини током ванредног стања