ИЗДВАЈАМО

АКТУЕЛНОСТИ

АКТУЕЛНОСТИ - 04.06.2021.

За српску делегацију на челу са председником Јединствене Србије Драганом Марковићем Палмом градоначелник града Катерини Констатинос Кукидимос приредио пријем

ПАЛМА : ВЕРУЈЕМО ДА КАНЦЕЛАРИЈА КОСОВА У АТИНИ НЕЋЕ ПРЕРАСТИ У АМБАСАДУ

КУКИДИМОС : НЕ ПОСТОЈИ НИКАКВА ШАНСА ДА ПРИЗНАМО НЕЗАВИСНОСТ КОСОВА

У главном граду регије Пиерија Катерини, данас је градоначелник Катерини Константинос Кукидимос приредио пријем за српску делегацију на челу са Драганом Марковићем Палмом. "Знамо да Грчка трпи велики притисак дела међународне заједнице да призна такозвано независно Косово, али ја сам сигуран да Грчка то неће урадити. Србија са страхом гледа на чињеницу да је Канцеларија Косова за трговинске односе, која је у Атини отворена 2018., прерасла у Канцеларију за косовске интересе и има политички ниво до нивоа сарадње са дирекцијом министарства. Добро је што Грчка није дозволила истицање било каквих симбола лажне државе Косово. Ја верујем да Канцеларија Косова у Атини неће прерасти у амбасаду и ја молим Грчку, не да заступа интересе Србије, вец међународно право у правду што је на српској страни", рекао је Драган Марковић Палма.

Градоначелник Катерини и бивши народни посланик, иначе члан Нове демократије премијера Мицотакиса, рекао је да не постоје шансе да Грчка призна независност Косова. "Ја сам јуче разговарао са неколико министара из Владе Грчке и не постоји никаква шанса да признамо независност Косова. Нас са Србијом вежу историја, вера и пријатељство. Ја верујем у Владу премијера Мицотакиса, која чува своје старе пријатеље и ствара нове" рекао је градоначелник Катерини Константинос Кукидимос.

ПАЛМА : ОТВОРИТЕ ЕВЗОНИ ДА РАДИ НОН СТОП

"Молим грчке власти да донесу одлуку да гранични прелаз Евзони између Северне Македоније и Грчке отворе за рад од 0 до 24, а не као сада до 22 и од 7 сати, како се не би стварале и гужве које су последњих дана довеле до великих чекања на граници" рекао је Марковић , који је и почасни конзул Грчке у Србији. Марковић је свог домаћина упознао са 600 - чланом делегацијом из Србије, која ових дана борави у Паралији. "Лекари и сви наши здравствени радници су наши хероји и по мени они треба да добију статус као они ратници који су ослобађали Србију у 1. и 2. светском рату" казао је Марковић и пренео својим грчким домаћинима поздраве председника Србије Александра Вучића и председника Скупштине Србије Ивице Дачића ." Србија данас има међународну популарност, економску стабилност и здравствену сигурност", поручио је Марковић и позвао на јачање економских односа између две земље. "Сарадња мора бити двосмерна. Српски туристи су изградили једно 10 Паралија и Грчка треба да да приоритет српским производима приликом увоза" рекао је Марковић. Градоначелник Катеринија је рекао да је долазак Драгана Марковића Палме у Катерини увек радостан дан за тај град јер, како је рекао, Марковић не само да је почасни грађанин Катеринија, вец и почасни конзул Грчке у Србиији и велики пријатељ Грчке .

Градоначелник Кукидимос поклонио је председнику Марковићу реплику иконе Мајке Божије Достојно Јесте.

У српској делегацији у званичној посети градоначелнику Катеринија, били су у народни посланици Јединствене Србије Живота Старчевић и Ђорђе Косанићу , начелник Поморавског округа Горан Милосављевић , као и 15 лекара, колико је било дозвољено у складу са епидемиолошким мерама.