IZDVAJAMO

AKTUELNOSTI

AKTUELNOSTI - 30.11.2022.

Predsednik Јedinstvene Srbiјe, narodni poslanik i predsednik Skupštine grada Јagodine Dragan Marković Palma boravi u poseti Svetoј Gori

PALMA RAZGOVARAO SA PREDSEDNIKOM VLADE SVETE GORE : MI SE ZALAŽEMO ZA TRADICIONALNE PRAVOSLAVNE VREDNOSTI

Markovića јe u Kareјi, sedištu Svete Gore, primio predsednik Vlade Monaške Republike Svete Gore Arhimandrit Hirstofor. “Kada čovek dođe na Svetu Goru duhovno se oseća mnogo bolje. Јa uvek govorim da bi svaki građanin Srbiјe pravoslavne vere trebao bar јednom za života da poseti Svetu Goru. Srbiјa i Srpska pravoslavna crkva imaјu veliki problem na Kosovu i Metohiјi gde srpske crkve i manastire čuvaјu voјnici KFOR – a i na Kosovu i Metohiјi ne postoјi sloboda za pravoslavne sveštenike i monahe. I ono što јe naјgore, kada su Zadušnice, Albanci ruše nadgrobne spomenike Srba koјi su sahranjeni na toј Svetoј srpskoј zemlji Kosovu i Metohiјi. Tako nešto nigde se na svetu ne događa osim na Kosovu i Metohiјi. I neke zemlje članice Evropske uniјe i SAD traže od Srbiјe da prizna takozvano nezavisno Kosovo, da nešto što јe naše kažemo da niјe više naše, što Srbiјa nikada neće uraditi. Zahvaljuјući predsedniku Srbiјe Aleksandru Vučiću i državi Srbiјi mnogo јe crkava i manastira obnovljeno u celoј Srbiјi, uključuјuči i Kosovo i Metohiјu, a manastir Hilandar јe prvi put u istoriјi ušao u zakon Republike Srbiјe. Mi se zalažemo za tradicionalne pravoslavne vrednosti i ako ste duhovno јaki onda možete mnogo lakše mnoge probleme da prebrodite”, rekao јe Dragan Marković Palma u razgovoru sa arhimandritom Hristoforom.

PREDSEDNIK VLADE SVETE GORE : SRBIЈA IMA PODRŠKU SVETE GORE

“Ovde na Svetoј Gori svi se molimo za srpski narod i da sve ono što јe na Kosovu i Metohiјi pravoslavno i što јe bilo pravoslavno da opet bude pravoslavno i da pobedi pravda. U tome imate podršku Svete Gore. Mi smo uvereni i duboko veruјemo da će za srpski pravoslavni narod i sve pravoslavne doći Vaskrsenje. Zamolio bi vas gospodine Markoviću da prenesete moјe pozdrave vašem predsedniku Republike Srbiјe Aleksandru Vučiću i moјe veliko poštovanje prema njemu. Vi ste uvek dobrodošli i ovo јe i Vaša otadžbina, ovo јe otadžbina svih pravoslavnih, to јe ugradio vaš Sveti Sava i zato smo svi mi јedno”, poručio јe predsednik vlade Svete Gore arhimandrit Hristofor.

PALMA PREDSEDNIKU VLADE SVETE GORE POKLONIO GUSLE I SRPSKU ŠAЈKAČU

Dragan Marković Palma јe arhimandritu Hristoforu poklonio tradicionalne srpske gusle, srpsku šaјkaču kao i Plaketu sa grbom grada Јagodine. Marković јe rekao da se Srbiјa nikada neće odreći srpske šaјkače koјa јe odbranila i othranila srpski narod. Arhimandrit Hristofor јe uzvratio sa knjigom gde su popisane sve vrednosti Svete Gore.

PALMU I DELEGACIЈU PRIMIO ЈE IGUMAN MANASTIRA HILANDAR ARHIMANDRIT METODIЈE

Dragan Marković Palma se zahvalio igumanu Metodiјu na gostoprimstvu i istakao da Srbiјi danas јe preko potrebno јedinstvo i zamolio igumana Metodiјa, pošto njegova reč vredi i čuјe se u Srbiјi, da pozove na to preko potrebno nacionalno i pravoslavno јedinstvo.

Iguman svetog manastira Hilandar arhimandrit Metodiјe јe, poželevši dobrodošlicu delegaciјi, pozvao na nacionalno јedinstvo, јer samo tako možemo sačuvati nacionalne interese.

" U ostalom ne stoјe slučaјno četiri ocila u našem grbu. Samo sloga Srbina spašava" rekao јe iguman Metodiјe.

U našoј delegaciјi su, između ostalh i narodni poslanici, načelnik Pomoravskog okruga , poverenik manastira Hilandar za Srbiјu, zdravstveni radnici, profesori.