ИЗДВАЈАМО

АКТУЕЛНОСТИ

АКТУЕЛНОСТИ - 13.04.2022.

ПАЛМА: НАШ ЗАДАТАК ЈЕ ДА ПОВЕЖЕМО ПРИВРЕДНИКЕ ИЗ ЕГИПТА И РЕГИЈЕ ЦРВЕНОГ МОРА И ПРИВРЕДНИКЕ ИЗ СРБИЈЕ

Председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма имао је данас састанак са гувернером Црвеног мора генералом Амр Ханафијем.

Марковић се домаћину захвалио на пријему, истакао да су Србија и Египат две традиционално пријатељске земље.

" То пријатељство датира још из времена Тита и Насера када су наше земље основале Покрет несврстаних земаља. Међутим сматрам да то пријатељство треба преточити у економску сарадњу. Поготово сада када је свет ушао у велику економску кризу као последицу пандемије ЦОВИДа 19 али и Руско - Украјинског рата. Цене животних намирница су драстично скочиле. У Бечу килограм црног лука кошта 5 евра а у Великој Британији векна хлеба 7 евра. Цене су скочиле и у Египту за готово све производе сем горива. Имамо доста простора да унапредимо нашу економску сарадњу на свим пољима, нарочито у пољопривреди, јер Србија је земља са доста развијеном пољопривредном производњом а Египат који има више од 100 милиона становника је велико тржиште. И не само за пољопривредне, већ за све друге производе које производи, Србија треба да има приоритет. Зато вас позивам да доведете једну привредну делегацију у Србију, јер наш задатак је да повежемо привреднике из регије Црвеног мора и Египта и привреднике из Србије и подигнемо ниво економске сарадње наше две државе" рекао је Марковић и обавестио домаћина да је у Хургаду довео 140 лекара медицинских техничара и сестара као чин захвалности тим људима за њихову борбу током пандемије коронавируса. Марковић је истакао и да су трошкови путовања од донатора.

Гувернер Регије Црвеног мора генерал Амр Ханафи сложио се са Марковићем да треба радити на унапређењу економске сарадње, и да ће у најкраћем року организовати једну привредну делегацију са којом ће посетити Србију. Домаћин се захвалио Драгану Марковићу Палми на посети и на напорима које улаже у развој пријатељских односа Египта, а нарочито регије Црвеног мора са Србијом.

"Ви сте свакако најпознатији странац у Хургади и увек радо виђен гост. У ствари ми вас после свих ових година доживљавамо као свог, као једног од нас" рекао је гувернер Амр Ханафи.

У делегацији су били и народни посланици Јединствене Србије Живота Старчевић и Дејан Игњатовић.