ИЗДВАЈАМО

АКТУЕЛНОСТИ

АКТУЕЛНОСТИ - 02.09.2021.

ПАЛМА : ПРВИ ПУТ СЕ ДЕСИЛО ДА ДВЕ ДРЖАВЕ ЕУ ОТВОРЕНО СТАНУ НА СТРАНУ СРБИЈЕ. ТРЕБАМО ДА АФРИЧКО-АЗИЈСКЕ ДРЖАВЕ ИНФОРМИШЕМО О ПРАВОМ СТАЊУ СТВАРИ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ

“Чули смо од председника Србије да се некима у Европској унији није допала идеја “Отворени Балкан”, али први пут се десило да две државе, чланице Европске уније, отворено подржавају Србију и то не само декларативно, него свим средствима, а то су Мађарска и Чешка. Никада се није десило да изађе премијер једне државе чланице Европске уније, у овом случају Виктор Орбан као премијер Мађарске, и да каже да је Србија кључна држава за улазак у Европску унију и да каже да више треба Србија Европској унији, него што Европска унија треба Србији. И то Орбан каже без обзира на последице које ће имати због те изговорене реченице”, изјавио је гостујући на телевизји Пинк председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма.

“Албанци су најавили да ће прекршити и Вашингтонски споразум, као што су нису испоштовали ни Бриселски споразум и најавили су да ће кренути у ново лобирање за независност Косова и да ће поднети захтев за чланство у ИНТЕРПОЛ и УНЕСКО. Вашингтонским споразумом је потписано да Србија неће наставити са информисањем држава у свету о стању везаном за Косово и Метохију, када је Ивица Дачић био шеф дипломатије и када је 18 држава повукло признање о независности Косова. То није било лобирање, то је било информисање о правом стању ствари. Албанци су се обавезали Вашингтонским споразумом да неће да траже нова признања, а сада су најавили и то и нове захтеве за улазак у ИНТЕРПОЛ и УНЕСКО. Ја мислим да они немају већину у тим светским организацијама и они ће изгубити и тога су свесни. Оно што је за нас важно је да треба да афричко - азијске државе, не да лобирамо, него да их информишемо о правом стању везаном за Косово и Метохију, јер се позиција држава чланица Европске уније које су признале независност Косова неће мењати, од тога нема ништа, али исто тако се неће мењати позиција оних чланица Европске уније које нису признале независност Косова, а то су Грчка, Румунија, Шпанија, Словачка и Кипар”, казао је Марковић.

НАШИ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ СУ У ГРЧКОЈ ВИДЕЛИ ДА ЈЕ У СРБИЈИ ПОЉОПРИВРЕДА У МНОГО БОЉЕМ СТАЊУ НЕГО ПРЕ 10 ГОДИНА

“Посета наше делегације Грчкој, у којој су била 992 пољопривредника из 35 градова и општина Србије била је веома успешна. Наши пољопривредници су обишли велику фарму црних свиња сличних нашим мангулицама и једну велику прозводњу сточне хране. У односу на оно што су видели и чули у једној држави чланици Европске уније и када себе упореде и српску пољопривреду, закључак је да је пољопривреда у Србији у много бољем стању него пре 10 година, захваљујући бризи државе Србије, председника Србије и Владе Србије, да су много веће субвенције и за пољопривредне машине и за саднице. Није то довољно, али је много боље. Најбоље је када се упоредите са комшијом или неким који се бави истим послом као и ви. Ја сам разговарао са нашим пољопривредницима и они сви кажу “није проблем да ја идем на море, имам ја паре, али немад кад”. На састанку са градоначелником града Катерини Константиносом Куокодимосом договорен је долазак 50 привредника и пољопривредника из регије Пиерија, чији је главни град Катерини, а у којој се налази 6 општина, у Србију. Они ће овде имати састанке са привредницима и пољопривредницима из целе Србије и са надлежнима у Влади Србије. Њихов долазак у Србију се очекује октобра ове године”, рекао је Марковић.