ИЗДВАЈАМО

ЈС У МЕДИЈИМА

ЈС У МЕДИЈИМА - 11.08.2013.

Интервију председника Јединствене Србије за

Приредила: Наташа Латковић

 

Премијер Ивица Дачић је најбољи председник владе свих времена, а министри који су смењени попут Динкића, Обрадовића, Мркоњића, Грубјешићеве и Калановићеве добро су радили. Сви су они веома способни, каже у разговору за „Блиц“ Драган Марковић Палма, председник Јединствене Србије и Скупштине Јагодине.

 

Марковић каже да му није јасно зашто је седам министара морало да напусти фотељу и верује да ће разлоге сазнати крајем августа, на седници Скупштине Србије на којој ће бити изабране њихове замене.

 

Зашто реконструкција траје оволико дуго?

- Није то лак посао. Има доста странака у власти и доста добрих људи. У Србији се данас цени способност, а не подобност за неку функцију.


Ко је најбољи министар?
- Дачић је био најбољи министар у претходној влади, а мислим да је најбољи председник владе свих времена. Сви председници влада за свог мандата нису путовали и обишли колико Дачић за годину дана.

 

Пуна кућа
Живи са синовима, снајама, мајком, супругом и унуцима
- У мојој кући живи нас дванаесторо - моја мајка, мој супруга, два сина, две снаје, петоро унучади и ја. То је зато што хоћу да Србија буде једна породица. Борим се против беле куге.

 

Имали сте понуде да уђете у неке друге коалиције. Хоћете ли остати лојални Дачићу?
- Како се данас лојалност показује? Можемо да будемо заједно све док Дачић добро ради. Он је проглашен за најбољег министра. Има велику популарност у међународним односима. За годину дана био је шест пута у Америци, путовао је у Брисел, Москву, Париз, Кину... Сигуран сам да добро ради и док буде тако, имаће подршку ЈС.


Да ли је Дачић бољи министар од Вучића?
- То оцењују грађани на изборима.


Поменули сте да сте ви други политичар по популарности у Србији.
- То показују све анкете у којима се помиње моје име. Ипак, многи истраживачи ме нису узимали у обзир.


Зашто не желите министарско место?
- Обећао сам грађанима Јагодине да нећу да прихватим функцију у Влади. С друге стране, имам пуно поверења у актуелне министре. Верујем Дачићу и Вучићу.


Зашто је привлачније бити председник Скупштине Јагодине него министар?
- Много је привлачније да на вашој визиткарти пише да сте министар, да имате службени аутомобил, да вас чувају три момка, да вам отварају врата... Међутим, никад нисам био преамбициозан и увек сам се борио да реализујем оно што сам обећао. Једини сам политичар и председник парламентарне странке који нема обезбеђење. И они из опозиције и позиције имају обезбеђење, минимум по пет момака. Неки из опозиције имају 15.

 

Колике су шансе да дође до избора?
- Избори нису потребни јер треба да добијемо датум за преговоре, да доведемо инвеститоре. Кад бисмо расписали изборе, изгубили бисмо два месеца на кампању. Па онда преговори о новој владајућој коалицији и програму. Све то ће замрзнути долазак инвеститора на минимум седам месеци, а 95 одсто партија које су сада део Владе биће и у следећој.


Да ли постоји политичар који је довео више инвеститора у Србију од вас?
- Нисам се бавио статистиком, али нико за годину дана није довео инвеститора колико ја. Очекивао сам да ће да ми помогне прошла влада - нису. Водили су у неке друге градове. Почео сам сам и добро ми иде. Када будем попунио индустријску зону у Јагодини, тражићу од Владе да ми да списак 20 градова да за две године доведем по неколико инвеститора у сваки, без неке министарске функције.

 

Дневни лист Блиц

11. Август 2013.