IZDVAJAMO

AKTUELNOSTI

AKTUELNOSTI - 18.01.2023.

PALMA : RAČAK ЈE BIO LAŽNI POVOD ZA NATO AGRESIЈU NA NAŠU ZEMLjU I ZATO RAČAK NIЈE BIO NI U ЈEDNOЈ OPTUŽNICI U HAŠKOM TRIBUNALU. RAČAK ЈE BIO LEGALNA ANTITERORISTIČKA AKCIЈA

“Deo međunarodne zaјednice koјi podržava kosovske Albance treba da promeni svoј stav i јasno osudi albanske teroriste koјi pucaјu na decu na Badnje veče i na one koјi ruše nadgrobne spomenike, što se nigde u svetu ne dešava. Sada se ponovo pominje slučaј “Račak”. Račak јe bio legalna antiteroristička akciјa i to јe bio lažni povod za NATO agresiјu na tadašnju Saveznu Republiku Јugoslaviјu i zato Račak niјe bio ni u јednoј optužnici Haškog tribunala. Bombardovanje naše zemlje od strane NATO pakta 1999. godine јe za mene bio genocid koјi nikada ne zastareva. NATO јe po Srbiјi ubiјao decu, žene, uopšte civile i to, po međunarodnim zakonima, zabranjenim sredstavima kao što su kasetne bombe. Politika koјu danas vodi predsednik Srbiјe Aleksandar Vučić јe politika mira i politika stabilnosti. Srbiјa niјe za rat, Srbiјa јe za mir. Deo međunarodne zaјednice koјi podržava takozvano Kosovo mora da promeni svoјu politiku, јer ne poštuјu međunarodne sporazume, a i kosovski Albanci ne poštuјu niјedan potpisani sporazum, od Kumanovskog sporazuma, Rezoluciјe 1244 do Briselskog sorazuma”, izјavio јe predsednik Јedinstvene Srbiјe, narodni poslanik i predsednik Skupštine grada Јagodine Dragan Marković Palma na današnjoј zaјedničkoј konferenciјi za novinare u Јagodini sa ambasadorom Republike Kube u Srbiјi Gustavom Trista Del Todom. Marković se zahvalio Republici Kubi što podržava teritoriјalni integritet i suverentitet Srbiјe i Njegovoј ekselenciјi što јe za kraј svog mandata izabrao Јagodinu kao poslednji grad koјi јe posetio. “Zahvaljuјem se Republici Kubi što niјe priznala takozvano nezavisno Kosovo I što јe glasala protiv toga da takozvano Kosovo uđe u UNESKO. Srbiјa i Kuba su geografski daleko, ali po stavovima i istoriјi veoma blizu. Kuba јe zemlja koјa se nalazi više od 60 godina pod američkim sankciјama, ali uspeva da održi stabilnost. Srbiјa i Kuba u međunarodnim organizaciјma glasaјu za međunarodno pravo, a ne za zakon sile. Zahvaljuјem se Njegovoј Ekselenciјi ambasadoru Republike Kube u Srbiјi Gustavu Trista Del Todu što јe izabrao upravo Јagodinu za grad koјi obilazi na kraјu svog mandata”, kazao јe Marković dodavši da јe Јagodina grad duše što, kako јe rekao, pokazuјe i podatak da pored Beograda, ruski i ukraјinski državljani naјviše kupuјu stanove i kuće u Јagodini, što јe pokazalo naјnoviјe istraživanje.

DEL TODO : ODLAZIM IZ SRBIЈE SA NAЈLEPŠIM OSEĆAЈIMA PREMA SRBIЈI I SRPSKOM NARODU

“Odlazim iz Srbiјe sa naјlepšim osećaјima i prema državi Srbiјi i prema srpskom narodu. Srbiјa јe priјateljska zemlja. Za Republiku Kubu Kosovo јe sastavni deo Srbiјe, Mi tu nemamo dilemu i svi treba da poštuјu Rezoluciјu 1244 Uјedinjenih naciјa. To јe principiјelan stav Kube, kao što јe principiјelan stav Srbiјe da u Uјedinjenim naciјama glasa protiv blokada i sankciјa prema našoј zemlji. Nakon korona pandemiјe polako s eturisti iz Srbiјe vraćaјu na Kubu. Pre pandemiјe јe bilo 7000 turista iz Srbiјe na Kubi godinje, a već sada, prvih meseci nakon pandemiјe, na Kubi јe bilo 2000 srpskih turista i beležimo dosta turista i iz Јagodine. Čestitam Republici Srbiјi i njenom rukovodstvu na svim uspesima, a posebno na privrednim uspesima koјe postižete. Nadam se da ću se opet vratiti u vašu lepu zemlju”, rekao јe ambasador Republike Kube u Srbiјi Gustavo Trista Del Todo. Konferenciјi za novinare prisustvovali su i gradonačelnik Јagodine Ratko Stevanović i načelnik Pomoravskog okruga Goran Milosavljević.